Dvgaan Ustaz Ebit, tayar kereta p4ncit dianggap rezeki bertemu petugas towing … siap kongsi kisah hebatnya kuasa doa, mampu hentikan musib4h di dunia

PENDAKWAH terkenal Ustaz Ebit Lew dit1mpa dvgaan pada Khamis petang apabila tayar keretanya panc1t secara tiba-tiba.

Namun kata Ebit, dvgaan yang menimpa dirinya turut membawa rezeki kepada seorang petugas towing yang sudah lama menyimpan hasrat untuk bertemu dengannya.

“Rezeki petang ni. Rahmat Allah. Tayar tiba-tiba panc1t terus. Sekali adik towing turun kereta asyik bergambar je. Selalu doa nak jumpa ustaz.

“Tersenyum saya. Kereta ni ramai peminat. Orang lalu je ambil gambar dengan kereta,” tulis Ebit di media sosial miliknya.

Dalam posting sama, Ebit turut mengimbas kembali kejadian melibatkan seorang pemilik rumah tumpangan yang menang1s bertemunya baru-baru ini.

Kata Ebit, dia terp4ksa tinggal dia inapan milik wanita terbabit memandangkan misi yang dilakukannya tidak sempat disempurnakan pada hari sama.

“Begitu juga masa nak check in satu rumah baru ini dah lewat. Misi tak selesai kena check in.

Ebit sewaktu proses menunda kereta miliknya pada Khamis petang.

“Dah lewat masuk rumah. Sampai ,owner rumah tu wanita menang1s sungguh-sungguh.

“Ya Allah, ustaz saya hari-hari doa nak jumpa ustaz. Tak sangka ustaz yang sewa hari ini,” imbas Ebit akan kata-kata wanita itu.

Malah, wanita itu turut memulangkan duit tempahan yang sudah dibayar Ebit secara dalam talian atas niat mahu bersedekah.

“Saya memang penat sikit malam tu. S1buk tak sempat makan dari semalam. Dan bila jumpa orang susah memang sed1h. Kadang tengok anak tak sekolah. Bila nak sekolahkan ada masalah pula. Ya Allah. Tapi saya akan selesaikan juga bersama team yang lain.

“Tapi dengar akak tu kata doanya dimakbulkan. Saya tersenyum. Saya pun terus fikir ajaibnya doa. Berbaloi susah sedikit melihat ajaibnya doa orang. Melihat kekuasaan Allah,” ujar Ebit.

Tambahnya, kuasa doa sememangnya tidak patut dipandang rendah.

Malah, dia sendiri sudah menyaksikan dan mendengar banyak kisah-kisah lain sebelum ini yang menunjukkan besarnya kuasa doa seseorang.

Kata Ebit, jangan sesekali kita pandang rendah kuasa doa.

“Begitulah selalunya melihat doa orang misk1n dan anak yatim. Kadang dah lewat nak balik. Tiba ada dapat advan tentang orang tinggal di tempat bangunan terbak4r dan ditinggalkan. Sekali sampai akak t1ada kaki. Anak orang kelainan upaya (OKU).

“Tinggal disitu dah lama. Terus pindahkan akak tadi ke rumah baharu. Kita beri free pada akak tadi. Selepas seminggu akak tadi men1nggal dunia.

“Anak yang OKU kata, mak dah solat dan bersyukur. Selama ini dah tak percaya tuhan. Selalu berdoa tapi Allah belum kabulkan. Bila ustaz sampai terus rasa bersyukur.

“Dalam hati saya ajaibnya doa akak ni. Begitulah doa orang yang memerlukan,” ujarnya.

Ebit turut berpesan agar kita tidak mengan1ayai orang lain.

Dalam posting sama, Ebit turut membuat peringatan agar jangan sesekali kita memandang rendah kuasa doa dan diIarang juga mengan1ayai orang susah dan anak yatim.

“Jangan pandang rendah doa mereka. Jangan an1aya orang misk1n dan anak yatim. Jangan pandang rendah pada orang lain.

“Doa boleh hentikan segala mus1bah dalam dunia ini. Tsun4mi, gemp4 bumi, put1ng bel1ung, C0vid-19, dan lain-lain.

“Siapa maha kuasa boleh tarik semua ini? Hanyalah Allah. Ya Allah selamatkanlah kami semua,” ujarnya lagi.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.