“Dia cakap saya macam gajah dan muka macam jalan tar” Gadis Ini Sedih Ex-BF Meng4ta sampai sanggup “break-up”

Setiap pasangan yang pernah bercinta dan akhirnya putus di tengah jalan adalah suatu perkara yang sangat pedih dan menyakitkan.

Hanya disebabkan memiliki fizikal dan penampilan yang hodoh dan tidak menarik, mereka pergi begitu sahaja.

Begitulah yang dihadapi oleh seorang wanita ini yang bernama Zahara.

Beliau telah memuat naik statusnya di Twitter dengan menggunakan nama @RadenZaharatul dan tweetnya itu menjadi satu inspirasi kepada pasangan diluar sana yang hanya inginkan kecantikan semata-mata.

“Dulu berat saya 63 kilogram (KG). Yes, gemvk dan muka berjerawat. Saya masih ingat dia cakap saya macam g4jah dan muka macam jalan t4r. Dia tinggalkan saya,” itulah luahan Zahara yang telah menerima pelbagai re4ksi dari warga Twitter.

Bercerita tentang pengalaman yang lepas, Zahara mengaku dia pernah dihlna sedemikian oleh bekas teman lelakinya dan ketika itu berat badannya 63 kg.

Menerusi tweetnya itu, beliau telah berkongsi pengalaman hidupnya apabila dih1na oleh teman lelakinya dek kerana berat badan 63kg dan muka yang berjerawat. Enggan terus dihina seperti itu, Zahara mengambil inisiatif untuk bangkit semula dan buktikan bahawa dia boleh berubah ke arah yang lebih baik .

Tambahnya, gambar disebelah kanan adalah gambar terkini dan gambar di sebelah kiri adalah gambar ketika ditinggalkan teman lelaki nya.

Jadi lebih baik dari sebelum ini.

Membanding-bandingkan dengan wanita lain.

‘Tips’ kecantikan.

Gambar sebelum kurus.

Berkongsi kisah hidupnya, Zahara mendapati bahawa bekas teman lelakinya itu telah berlaku cur4ng dan membanding beliau dengan perempuan lain mengenai kecantikan dan berat badannya itu. Zahara dengan kekasih gelapnya itu.

Namun, Zahara berfikiran positif dan redha terhadap peristiwa yang menimpa dirinya itu.

Gambar selepas ditinggalkan kekasih.

Zahara menasihatkan golongan perempuan di luar sana agar perlu tetapkan minda mereka untuk berubah dengan cara bersenam dan menjaga gaya pemakanan untuk memiliki bentuk badan yang ideal.

Di antara cara mudah untuk menurunkan berat badan adalah dengan mengamalkan diet intermittent fasting.

Baca perkongsian penuh di bawah:

IF ialah ‘Intermittent Fasting’. Telah terbukti dalam kajian bahawa PUASA adalah diet terbaik. Bukan nak sangkal pasal Paleo diet, Atkins, Mediterranean, dan lain-lain, tapi in my personal opinion, kita ada sunnah. Ikut lah sunnah. Rasulullah SAW banyak berpuasa, dengan pelbagai sebab. So IF adalah cara terbaik nak bagi tubuh kita rehat.

Nak buat puasa Nabi Daud AS, macam tak mampu. Sebab iman nlpis. Setiap hari ada pasar malam, pasar rabu. Macam macam rasa tekak ni nak makan. Macam 20 tahun tak makan. Padahal baru minggu lepas pergi beli. Kan kan? Siapa sentap memang kita sama lah.

IF ini ialah kita bagi perut, usus kita rehat dalam masa 12-14 jam. So terpulang you all nak mula jam berapa. Kalau start 6.30 petang, esok jam 9.30 pagi baru breakfast. Kalau mula 8.30 malam, 11.30 pagi baru start makan/breakfast.

Apa kebaikan IF?

Banyak!

Its also known as “CLOSING YOUR KITCHEN EARLY”

Biar betul d0ktor?

Betul. Inilah yang saya sudah dan telah jalani selama lebih kurang 10 bulan. Waktu terakhir kami makan malam ialah jam 6.30 petang.

‘Berpuasa’ dalam erti kata berpuasa malam ini, walaupun anda ‘LOAD’ di siang hari anda, akan membantu anda HILANG LEBIH BANYAK kilo!

Di dalam Journal Cell Metabolisme, kajian telah dilakukan ke atas 2 kumpulan tikus yang diberi diet ‘High Fats, High Calories’ untuk 100 hari,

Kumpulan Pertama dibenarkan makan sepanjang hari siang dan malam (healthy, controlled diet) manakala Kumpulan Kedua hanya mempunyai akses selama 8 jam pada waktu siang tetapi boleh makan apa sahaja jenis diet, dan hasilnya menunjukkan:

“Kumpulan BERPUASA 14 JAM iaitu Kumpulan Kedua kekal berat badan dan dengan ot0t (lean muscles) dan Kumpulan Pertama yang makan & makan selama mahu menjadi OBES walaupun keduanya makan sama nilai kalori yang dibekalkan”

Jadi, cara terbaik untuk BERPUASA 14 /16 jam ialah memulakan SARAPAN anda SEAWAL jam 9.30/10.30 pagi!

Tatacaranya banyak:

As newbie – Kak Siti advice buat 12 jam dulu. Kita boleh start last dinner jam 6.30 petang, esok breakfast 6.30 pagi. Bila dah okay, buat 14 jam. 6.30 petang dinner dan 8.30 pagi breakfast. Lepas itu, teruskan perjuangan 16 jam. Dinner jam 6.30 petang, breakfast merangkap lunch jam 10.30 pagi. Sebaiknya 14-16 jam berpuasa.

It’s flexible. Buat ikut keperluan. Contoh, semalam ada kenduri makan jam 8.30 malam, esok itu tak perlu breakfast, terus lunch!

Lapar?

In between itu, anda boleh untuk:

1. Minum air masak.

2. Minum air garam. Garam bukit 1/2 teaspoon with air mineral.

3. Green Tea.

4. Coffee.

5. Tea.

Nombor 3, 4, 5 semua without sugar or susu ye! Kang Kak Siti cakap tak boleh gula, boleh lah pergi mamak mintak teh sarbat! Abab nanti!

Kemudian, IF ini boleh lah buat EOD dulu iaitu Alternate Day. Satu hari IF satu hari FeedDay! Tapi No Refined Sugar and Processed Food!

Lepas dah okay boleh buat setiap hari.

*IF adalah cara terbaik untuk mengurangkan Insulin Malas/Craving/Ketagihan/Sifat nak mengunyah yang tak habis-habis itu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : https://kisahbena.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *