Menjer1t Lihat Barang Peribadi Musn4h, Mawar Rashid Kembali ‘Tenang’ Selepas Bertindak Tidak Keru4n

Berdepan dengan anak-anak yang banyak kerenah kadangkala membuatkan ibu bapa kurang sabar jadinya apabila tegvran mereka seperti tidak diendahkan, hanya mimikan muka sedih sahaja dilemp4rkan oleh wajah comel si cilik setelah selesai membuat on4r dek perilaku nak4l.

Bagi para ibu yang mempunyai anak-anak yang masih kecil pastinya agak mencabar untuk menanggani mereka lebih-lebih lagi apabila  tergolong dalam golongan kanak-kanak agres1f.

Hal yang demikian kerana ketika itu mereka berada si satu fasa yang mana perasaan membu4k-bu4k ingin tahu dan mencuba banyak benda yang ada di sekitar mereka.

Bahkan mereka mempunyai perasaan ingin tahu tentang semua yang berlaku di sekeliling persekitaran, apa sahaja yang mereka lihat, dengar dan bau seakan-akan seperti misteri yang menanti untuk disingkap, perasaan itu adalah keinginan semulajadi untuk belajar, menjelajah serta ingin membuat penemuan dan memahami banyak perkara.

Situasi itu mungkin pernah dialami kebanyakan ibu atau bapa, anak kecil membuat keren4h dan ‘tidak makan pujuk’, misalnya mahukan perhiasan kaca atau benda taj4m sebagai permainan, mengamvk kerana perkara remeh seperti mar4h dengan us1kan si abang, kemahuan untuk membeli mainan mahal tidak dipenuhi atau tidak mahu makanan yang terhidang tetapi miminta yang tiada.

Malah, lebih membuatkan si ibu ‘naik dar4h’ apabila merasai barang peribadi diros4kkan atau dimusn4hkan tanpa sengaja.

Mendalami situasi berkenaan, pelakon manis ini juga tidak terkecuali mendepani ‘dugaan’ tersebut apabila anak kecilnya bertindak meros4kkan peralatan solek miliknya tanpa pengetahuan ketika berada di dalam kereta.

Memuat naik beberapa hantaran di laman TikTok, Mawar Rashid berkongsi telatah anak lelakinya, yang tanpa sengaja meros4kkan alat solek kesayangannya itu.

@mawarashid

Omg!!!

♬ original sound – mawarashid

Detik-detik kejadian telah dikongsikan oleh Mawar Rashid di laman TikTok sekaligus mempamerkan reaksi anaknya Rafael yang tersipu-sipu malu meliht si ibu menjer1t tak keru4n apabila melihat barangan alat solek kesayangannya musn4h di tangan anak yang tidak mengerti akan situasi bersalah.

Meskipun, perasaan kecew4 itu mungkin dirasai namun hati ibu sememangnya tenang dan kuat bersabar kerana mengetahui tindakan itu hanyalah sifat semulajadi anak kecil yang ingin bermain.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warganet meluahkan bahawa mereka turut memahami situasi para wanita di luar sana yang sering berhadapan dengn insid3n berkenaan apabila barang-barang peribadi dijadikan alat mainan anak-anak kecil.

“Halah..halahh comel je Rafael nak main make up make up ke dengan mommy…takpelaa sabar je la Mawar, lain kali boleh try sebut perkataan macam stop ke or no ke so that dia tahu yang dia main tu barang yang bahay4 atau salah…biasalatu dalam fasa nk letak semua benda dalam mulut and nk cuba perkara baru… hahaha goodluck mommy😆 😅”

Dalam perkongsian lain, Mawar sempat merakam reaksi adiknya yang merupakan pemilik kereta berkenaan kerana mengetahui  debu-debu warna warni yang memenuhi ruangan depan kereta telah menjadi ‘hasil seni’ dek tangan si kecil itu.

@mawarashid

Gfan punya kete jadi mangsa hahahaha

♬ original sound – mawarashid

Mawar bagaimanapun tampak lebih tenang meskipun pada awalnya dia membuahkan reaksi terkejut dan sempat menjer1t namun setelah menyedari hal yang demikian, dia segera menghentikan ‘permainan’ anaknya itu.

“Tak tau nak gelak ke nak mar4h”

Walau bagaimanapun, hal yang demikian bukanlah perilaku yang disengajakan, anaknya itu hanya mahu bermain dan cuba meneroka perkara baharu, malah menyokong kebolehan semula jadi kanak-kanak untuk bersikap ingin tahu akan membantunya menjadi pelajar sepanjang hayat.

Anak kecil berpeluang untuk mengembangkan kreativitinya dan belajar menyelesaikan masalah secara natural, namun ibu bapa haruslah sentiasa mengawasi gerak-geri si kecil agar tiada sebarang kecel4kaan lain yang berlaku, apa yang lebih baik adalah cuba berkomunikasi untuk memberitahu perkara yang boleh dan tidak boleh agar mereka lebih memahami akan situasi tertentu.

Sumber: HotFM

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : motifviral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *