Berat Badan Makin Susvt, Hafiz Suip Mtk Maaf. Mula Sebuat Pasal Kem4tian

Perkongsian terbaharu menerusi hantaran foto hitam putih penyanyi Hafiz Suip mencetuskan ker1sauan ramai.

Malah, ada yang tertanya-tanya keadaan pelantun lagu Awan Nano itu yang kelihatan semakin susvt berat badannya.

“Kenapa kurus sangat ni?” demikian soalan yang ditulis kebanyakan peminat menerusi ruangan komen Instagram Hafiz.
Pada hantaran terbabit, Hafiz tampil memohon maaf dan merayu doa daripada pelayar media sosialnya sambil berpesan tentang azab Allah serta kematian.

“Hafiz Suip betul-betul memohon maaf atas apa yang telah dia lakukan terhadap anda sekiranya ada yang terkecil hati, tersalah cakap dan sebagainya yang ada dendam yang tersimpan selama ini. Maafkan saya.“Ini bukan cerita sed1h atau cerita dongeng..tapi hakikatnya saya takut azab Allah SWT di mana satu hari apabila saya m4ti saya akan dihis4b.

“Gaiss saya tak da lah mintak lebih cuma doakan yang baik dan saya mintak kalian bermodalkan 5 minit ja..ada masalah 2 rakaat mintak dengan Allah itu ja.

“Jangan harapkan makhlvk..maksudnya jangan harapkan diri kita sekalipun…sebab yang menggerakkan kita Dia jugak..InshaAllah hati tenang pasti jumpa solusi,” tulisnya.

Mengurus em0si, ment4l ketika PKP

BUKAN mudah menyesuaikan diri dengan suasana kebiasaan baharu sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Kehidupan masyarakat berubah malah ada yang terasa ‘terpenj4ra’ di kediaman sendiri.

Melalui empat fasa PKP, keadaan ini boleh memberi kesan kepada em0si dan tingkah laku jika tidak diurus dengan baik.

Perunding Psikiatri Sunway Medical Centre Velocity, Dr Lim Wai Jenn berkata, setiap perubahan yang berlaku dalam kehidupan boleh memberi tekanan hingga menyebabkan individu mengalami keb1mbangan dan kemurvngan.

Menurutnya, adalah perkara biasa individu mengalami ganggvan ketidakstabilan em0si atau kerisauan dan kebimbangan yang sederhana dalam kehidupan harian.

“Bagaimanapun, jika ganggvan ini kerap berlaku atau berlanjutan hingga menjejaskan tidur, selera makan, keupayaan untuk berfungsi dan keseronokan melakukan sebarang aktiviti, ini berkemungkinan tanda masalah kesihatan ment4l yang lebih serius,” katanya.

Beliau berkata, ada juga individu mengalami serangan pan1k apabila ia mempunyai gejala fizikal seperti ses4k nafas, menggeletar, tekan4n di dada, jantung berdeb4r-deb4r, menggelet4r, berpeluh atau hampir pengs4n.

“Biasanya gejala ini berlaku secara tiba-tiba, tanpa dijangka dan tiada sebarang punca. Sebilanganya mungkin berasakan mereka mengalami ser4ngan jantung. Gejala ini boleh berulang tanpa amar4n.

“Dalam situasi ini, mereka digalakkan berjumpa pakar psikiatri untuk mendapatkan perundingan bagi mengurangkan ganggvan kehidupan individu terbabit. PKP tidak menghalang pesak1t mendapatkan rawatan dan berjumpa doktor.

“Komunikasi berkesan amat penting supaya pesakit mengetahui masih ada yang mengambil berat tentang dirinya dan bersedia membantu mengurangkan masalah dialami,” katanya.

Katanya, pendekatan saling mengambil berat dan memberi perhatian antara satu sama lain boleh membantu mengharungi PKP selain menitikberatkan penjagaan kesihatan ment4l dan emosi.

Dr Lim berkata, kanak-kanak turut tidak terkecuali terkesan dengan penul4ran Cov1d-19 dan PKP.

“Dalam keadaan ini, ibu bapa berhadapan cabaran menjaga anak bagi memastikan mereka tidak mengalami masalah ganggvan em0si dan kecel4ruan tingkah laku.

“Rutin harian yang teratur dapat membantu membentuk tingkah laku yang sihat dan mengurangkan kerunsingan,” katanya.

Selain itu, Dr Lim berkata, ibu bapa boleh mengatur rancangan aktiviti atau menyusun jadual harian anak bagi mengu

rangkan kebosanan dan kegelis4han mereka.

Jelasnya, ibu bapa yang bimbang kesihatan ment4l dan em0si anak, wajar berkomunikasi dengan mereka dengan lebih kerap.

“Ini memberi peluang kepada anak untuk berkongsi apa yang mereka rasai sekali gus boleh mengurangkan tek4nan dialami.

“Pada masa sama, ibu bapa boleh memantau atau mengehadkan penggunaan media sosial anak, jika mendapati mereka terlebih pendedahan dan memperoleh maklumat yang tidak tepat hingga menimbulkan kegelisahan serta kemurungan,” katanya.

Tip penjagaan kesihatan mental semasa PKP

A. Ketahui fakta

Kebiasaannya otak mudah tertekan dan terganggu apabila menghadapi situasi yang tidak diketahui dan tak pasti seperti Cov1d-19.

Fakta diperlukan supaya otak boleh merancang, bersedia dan menyelesaikan masalah, namun perlulah merujuk sumber yang dipercayai serta tepat.

B. Tumpu kepada maklumat yang ingin diketahui untuk tindakan berikutnya

Atasi pemikiran negatif dengan memperoleh maklumat tepat untuk melakukan aktiviti berfaedah.

Buat senarai tugas kerana tindakan ini mampu membuatkan rasa lebih bertenaga dan selamat.

C. Rutin

Cara terbaik untuk kekal tenang dan berfokus ialah mengekalkan rutin harian seperti bersenam, makan, membaca buku dan tidur.

Aktiviti ini dapat mengelakkan kebosanan, keresahan dan berfikir secara berlebihan.

D. Menapis maklumat

Pilih maklumat yang berkualiti dan diperlukan saja bagi mengelakkan terdedah kepada maklumat tidak tepat yang akhirnya mengg4nggu em0si.

E. Hubungan sosial

Memperkukuhkan hubungan sosial dengan ahli keluarga dan rakan kerana ia dapat mengurangkan tekanan sekali gus meningkatkan tahap kesihatan.

Hubungan ini boleh dipereratkan menerusi panggilan telefon dan komunikasi menggunakan Internet.

F. Badan dan minda sihat

Tidur mencukupi, diet yang sihat dan senaman adalah penting untuk menguatkan sistem imun badan bagi menghalang tek4nan dan ganggvan kebimbangan.

G. Ketenangan

Melakukan aktiviti yang memberikan ketenangan sama ada menerusi senaman pernafasan, mendengar muzik, memasak, berkebun dan sebagainya kerana dapat mengurangkan tekanan serta berasa lebih tenang.

SUMBER: GEMPAK

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:trendingsangat

Leave a Reply

Your email address will not be published.