“Kep4Ia B4yi Dah Nak Kelvar Ni,”- Anggota Bomba Jadi ‘Bid4n’ Sambut KeIahiran B4yi Di Balai Bomba

SHAH ALAM, 25 Julai – “Kepala b4yi sudah hendak keluar dah ni!” jer1tan seorang ibu yang berada dalam kesak1tan hendak meIahirkan anak semalam masih terng1ang-ng1ang dalam fikiran Pegawai Bomba Kanan II Nor Syuhadah Ahmad, 33, sehingga kini.

PengaIaman menyambut b4yi perempuan di tempat duduk hadapan kereta di perkarangan tempat bekerja beliau di Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Anggerik dekat sini adalah perkara yang cukup luar biasa bagi Nor Syuhadah.

Nor Syuhadah yang memang tiada pengaIaman dalam urusan keIahiran b4yi, malah belum mendirikan rumahtangga berkata, beliau terpanggil untuk memberikan bantuan kepada Nyak Siti Nurleena Zulkarnain, 29, yang memb4talkan hasrat ke Hospital Shah Alam bersama suami, sebaliknya mencari pertoIongan terdekat di BBP Kota Anggerik kerana air ketvban telah pec4h.

Pegawai Bomba Kanan II Nor Syuhadah Ahmad (kanan) menyambut keIahiran b4yi perempuan dalam kereta di perkarangan Balai Bomba dan PenyeIamat Kota Anggerik, sekksyen U8, Shah Alam pada 24 Julai 2021 – Foto Facebook Bomba Channel

“Saya masuk bertugas pada jam 8 malam dan dimaklumkan ada wanita yang dalam kecem4san mahu bersaIin. Secara kebetulan malam tadi hanya saya seorang sahaja anggota wanita yang bertugas.

“Berikutan itu, saya diminta melihat serta membantu apa yang patut sementara menanti ketibaan ambvlans yang sudah dihvbungi. Ketika menghampiri untuk membantunya, saya turut berdeb4r kerana tiada pengalaman menyambut keIahiran b4yi sebelum ini.

“Bagaimanapun, saya hanya bert4wakal dan bersiap sedia menyambut b4yi itu apabila wanita berkenaan memaklumkan kepala b4yi sudah mulai keluar,”

“Berbekalkan sarung tangan pervbatan, saya bert4wakal kepada Allah dengan niat hendak menoIong wanita itu yang berada dalam kesak1tan kerana b4yi sudah hendak keluar ketika itu.

“Saya berdeb4r, baca d0a banyak-banyak dan kemudiannya b4yi itu keIuar, men4ngis. Saya terbaIikkan b4yi itu dan mengvsapnya, memastikan saIuran pernafasan tidak terhaIang, dan kemudiannya ambvlans tiba,” katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

May be an image of one or more people, car and road Seorang wanita seIamat meIahirkan b4yi perempuannya dalam kereta di perkarangan Balai Bomba dan PenyeIamat (BBP) Kota Anggerik, sekksyen U8 dekat sini, malam tadi. Ihsan FB Bomba Channel

“Saya memang amat bersyvkur dan gembira melihat wanita itu tersenyum walaupun baru melalui kesak1tan yang amat sangat ketika meIahirkan.

“Ia pengalaman baharu dan memberi 1,001 rasa pada saya kerana selama ini tidak pernah mengendalikan kes seperti ini,” katanya yang sudah hampir 10 tahun berkhidmat di balai berkenaan.

Nor Syuhadah juga berkata sebagai anggota bomba, walaupun latihan hanya tertumpu kepada keb4karan, naluri kemanusiaan mend0rong beliau untuk menolong wanita itu, dan beliau gembira apabila kedua-dua ibu dan b4yi perempuannya seIamat.

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor dalam satu kenyataan hari ini berkata Nyak Siti Nurleena serta suami yang dalam perjalanan ke hospital itu memohon bantuan di BBP Kota Anggerik sekitar pukul 7 malam semalam, dan pada masa yang sama anggota bomba telah menghvbungi pihak Kementerian Kesihatan (KKM) untuk bantuan.

“Pada 8.28 malam seorang b4yi perempuan, yang merupakan anak kelima Nyak Siti Nurleena serta suami telah selamat diIahirkan, disambut oleh anggota bomba dan seterusnya diserahkan kepada pihak ambulans KKM untuk tindakan selanjutnya,” menurut kenyataan itu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber:BERNAMA, Selangorkini, Bomba Channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *