“Umur 25 Tahun & Pern4h ‘Tew4skan’ Juara Azizulhasni Awang,” Ken4li Shah Firdaus Harapan Negara di Sukan 0limpik

KUALA LUMPUR: Selepas berjaya melayakkan diri ke suku akhir acara Keirin, jaguh trek berbasikal negara, Shah Firdaus Sahrom bagaimanapun terpaksa dikejarkan ke hospital kerana mengalami keceder4an pada rusuk.

Keceder4an itu berpunca daripada kemalangan dialaminya selepas terlibat dalam kemalangan pusingan saringan acara berkenaan di Velodrom Izu petang Sabtu.

Menurut kemas kini di laman Facebook Team Malaysia, Anggota Pengurusan Eksekutif Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI), Datuk Amarjit Singh, berkata Shah Firdaus mungkin mengalami p4tah tulang rusu.k.

Ini Reaksi Dari JackCarlln, PelvmbaBaslkal Yang Diktakan SngajaLnggar ShahFlrdaus

Pelumba basikal trek negara, Muhammad Shah Firdaus Sahrom mara ke suku akhir acara keirin selepas menduduki tempat kedua saingan repecharge di Velodrom Izu di Tokyo 2020, hari ini.

Kejayaan itu membolehkan Shah Firdaus mengiringi Datuk Azizulhasni Awang berentap di suku akhir, esok.

Shah Firdaus sebelum itu c.edera bahu kiri dengan seluar dan bajunya terk.oyak apabila terbabit dalam kem.alangan ketika saringan kedua.

Dia dan seorang lagi pelumba yang terb.abit dalam kem.alangan itu tidak bermula apabila saringan kedua itu diulang semula dan hanya empat pelumba terbabit.

Di peringkat reperchage, Shah Firdaus memutuskan untuk berlumba biarpun pada permulaannya pegawai perubatan Institut Sukan Negara (ISN) tidak membenarkan untuk dia meneruskan aksi.

Beraksi pada pusingan repecharge terakhir, Shah Firdaus menamatkan perlumbaan di tempat kedua di belakang Browne Kwesi dari Trinidad and Tobago.

Jangan sentuh pelumba Malaysia

Itu a.maran diberikan netizen kepada pelumba lain yang sengaja menyebabkan pelumba basikal negara, Muhammad Shah Firdaus Sahrom terj.atuh pada saringan kedua acara keirin di Tokyo 2020, hari ini.

Pada pusingan berkenaan, Shah Firdaus terj.atuh ketika bersaing dengan beberapa pelumba lain hingga menyebabkannya mengalami kec.ederaan bahu.

Antara yang menjadi m.angsa netizen Malaysia adalah pelumba Great Britain, Jack Carlin yang dikatakan menjadi p.unca Shah terj.atuh dan netizen mula meny.erang Facebook (FB) dan Instagram (IG) pelumba terbabit.

“Sangat mem.alukan, tiada semangat kesukanan, main k.otor dan ini bukannya cara untuk memenangi pingat di Olimpik,” kata Ain Hamzah.

“Kamu tiada semangat kesukanan dan tidak patut menyertai acara berbasikal kerana jelas kamu mengayuh untuk melan.ggar Shah,” kata Tuah Jebat.

Walaupun c.edera Shah Firdaus kemudian bersaing semula di reperchage sebelum menduduki tempat kedua dan mengiringi Datuk Azizulhasni Awang mara ke suku akhir acara keirin, esok.

Shah Firdaus yang c.edera bahu ak.ibat kem.alangan itu pada mulanya tidak bermula apabila perlumbaan saringan kedua itu diadakan semula apabila pegawai perubatan Institut Sukan Negara (ISN) tidak membenarkan dia berlumba.

Reaksi Jack Carlin

Keirin adalah perlumbaan yang berbahaya, tiada niat untuk menjatuhkan sesiapa kerana itu adalah perkara yang biasa dalam sukan ini, teruskan perjuangan buat kesemua atlet trek berbasikal dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020 .

@jack_carlin97

Umur 25 Tahun & Pernah ‘Tewaskan’ Juara Azizulhasni Awang, Kini Shah Firdaus Harapan Negara di Sukan Olimpik

Ada sesuatu yang luar biasa tentang pemuda tinggi lampai ini. Kata Datuk Azizulhasni Awang, atlet muda bernama Shah Firdaus adalah versi Lee Zii Jia dalam acara berbasikal trek. Orangnya bakal mengharumkan nama Malaysia!

Aksi pelumba berbasikal trek negara, Muhammad Shah Firdaus Sahrom disamping rakan sepasukannya, Datuk Azizulhasni Awang jelas membayangkan prestasi cemerlang pemuda ini.

Dengan ketinggian mencapai 181cm, anak Kuala Selangor yang membesar di Johor itu sebenarnya pernah menumpaskan Datuk Azizulhasni Awang sendiri dalam acara keirin di Kejohanan Berbasikal Trek Kebangsaan Australia 2021.

SUPERHERO

Berusia 25 tahun, langkah sulung Shah Firdaus di temasya Olimpik Tokyo 2020 berjaya diteruskan hingga ke peringkat saringan pada Sabtu, 7 Ogos. Beliau bersaing dalam acara pecut dan keirin.

“Macam mimpi menjadi kenyataan apabila dapat mewakili negara pada temasya berprestij seperti ini.

Sokongan padu yang diterima daripada jurulatih, Azizul, rakan sepasukan yang lain serta Yayasan Sime Darby (YSD) membantu pencapaian saya dalam perjalanan ini.

Saya akan mengekalkan prestasi di Olimpik dan pulang ke tanah air dengan kejayaan.” Shah Firdaus.

Meninjau perkongsian Shah Firdaus di halaman media sosial, pemuda segak ini sering berkongsi foto-foto kenangan dengan ahli keluarga tersayang. Terserlah sifat manja dan semangatnya untuk membuatkan ibu bapa bangga dengan pencapaian di trek basikal.

Kenangan bersama bapa tercinta

Momen beraya dengan keluarga

Shah Firdaus dan famili Datuk Azizulhasni

Sebagai rekod, Shah Firdaus adalah atlet di bawah Pasukan Berbasikal Trek Yayasan Sime Darby (SDFTCT) dan menerusi Program Road To Tokyo SDFTCT yang menelan belanja RM2.6 juta, penyertaan Shah Firdaus dalam pelbagai kejohanan membantu dia layak beraksi di Tokyo.

Semoga prestasi Shah Firdaus terus cemerlang dan bangkit menjadi atlet pelapis yang bakal mengharumkan nama Malaysia di persada tertinggi. Good luck!

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: trending sgt

Leave a Reply

Your email address will not be published.