Perjalanan terakhir Allahy4rhamah. Shuib bagitahu kenapa dia rasa ‘cembvru’ dgn pemergi4n Siti Sarah

Perjalanan terakhir Allahyarham4h. Jena.zah Allahyarham4h @sitisarahraissuddin diusung dan dimasukkan ke liang lah4d..

Jenazah penyanyi, Siti Sarah Raissuddin selamat tiba di Tanah Perkubur4n Islam Sungai Pusu, Gombak tepat pukul 12:40 tengahari tadi.

Jenazah dibawa ke tanah perkubur4n dengan menaiki van jen4zah.

Sepasukan anggota polis dikerah berkawal di perkarangan tanah perkub.uran.

Difahamkan hanya keluarga terdekat sahaja yang dibenarkan masuk ke dalam tanah perkub.uran.

Shuib ‘cembvru’ pemerg1an Siti Sarah

Kuala Lumpur: Pemergian penyanyi Allahyarh4m Siti Sarah Raissuddin yang meninggal dunia hari ini amat dicembvrui apabila terlalu ramai insan dikenali mahupun tidak dikenali menitipkan doa buatnya.

Suaminya yang juga pelakon dan pelawak popular, Shuib berkata, dia juga tertanya-tanya apakah kebaikan Allahyarh4m ketika hayatnya.

“Bertalu-talu saya mendapat mesej dan video dari seluruh pelusuk negara yang menganjurkan bacaan Yassin dan doa selamat buat arw4h. Tidak kurang juga menghantar gambar memaklumkan soal hajat dilakukan. Malah, ada sebahagiannya daripada nombor telefon yang tidak saya kenali.

“Apakah kebaikan arwah isteri hingga semua orang mahu mendoakan keajaiban dan kesembuhan buatnya? Perkara ini membuatkan saya tertanya-tanya dalam diri sendiri.

“Terlalu ramai ambil tahu mengenai perkembangan arw4h. Benar, saya ‘cemburu’ dengan pemergi4nnya,” katanya.

Menurut Shuib, dia reda jika arw4h dijemput Allah ketika berada dalam keadaan kritik4l di hospital Jumaat lalu.

“Kami pernah bercakap soal kem4tian. Malah, arw4h isteri pernah cakap kalau boleh mahu meninggal dunia pada hari Jumaat iaitu penghulu hari. Dia mahu mendapat ‘husnul khatimah’ dan lepas sekksa4n kubvr.

“Jika ikutkan, saya reda seandainya Allah mencabut ny4wanya ketika n4zak dan paras bacaan oksigen menurun pada Jumaat lalu. Namun, Allah memberikan arw4h sedikit masa lagi untuk hidup. Akhirnya, hari ini arw4h pergi juga,” katanya

Siti Sarah layak beroleh sya.hid akhirat

KUALA LUMPUR: Pendakwah bebas, Imam Muda Asyraf menyifatkan pemergian penyanyi, Allahyarh4m Siti Sarah Raissuddin, 36, akibat c0v1d-19 sebagai sy4hid akhirat.

Asyraf menjelaskan, selain virvs c0v1d-19, faktor Allahyarh4m Siti Sarah yang meninggal dunia selepas melahirkan anak, membolehkan pemergian penyanyi kesayangan ramai itu tergolong dalam syah1d ketiga, iaitu syah1d akhirat.

Asyraf mengajak umat Islam sama-sama berdoa agar Allahyarham Siti Sarah beroleh syah1d akhirat. Foto IG Imam Muda Asyraf

“Syahid terbahagi kepada tiga peringkat iaitu syahid dunia dan akhirat, syah1d dunia serta syah1d akhirat. Syahid kategori pertama ini hanya untuk mereka yang terkorban dalam medan peperangan fisabilillah.

“Syahid kedua iaitu syahid dunia adalah untuk mereka yang pada zahirnya terbunvh dalam peperangan, tetapi sebaliknya, diselubungi nawaitu yang tidak jujur atau dipaksa.

“Syahid ketiga iaitu akhirat apabila kem4tian disebabkan melahirkan anak, terbakar, wab4k seperti taun serta c0v1d-19, lemas dan sebagainya.

“Dalam kes Siti Sarah, Allahyarham4h meninggal dunia disebabkan virvs c0v1d-19 dan baru melahirkan anak. Maka, kita boleh kata Allahyarham4h tergolong dalam syah1d akhirat,” katanya kepada BH Online.

Asyraf yang juga juara musim pertama Imam Muda berkata, individu yang tergolong dalam syahid akhirat akan diberi ganjaran dan kemuliaan Allah SWT di akhirat.

“Jenazah mereka diuruskan seperti biasa. Cuma diberikan kemuliaan khusus di akhirat nanti.

“Jadi, marilah kita sama-sama mendoakan semoga Allahyarh4m tergolong dalam syah1d akhirat,” katanya.

Sementara itu, pakar motivasi terkenal, Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah yang juga kenalan rapat Allahyarham Siti Sarah mengagumi keperibadian penyanyi itu.

“Saya mengenalinya sudah lama, iaitu sejak arwah bujang lagi. Banyak perubahan dan hijrah yang dilakukannya bersama suami.

“Arwah sangat baik dan pada penghujung hidup, suka mendahulukan orang lain dalam segala segi. Seperti kata suaminya, arw4h memang suka tolong orang,” katanya.

Memahami emosi mereka yang kehilangan insan tersayang, Dr Mohd Fadzilah berharap suami penyanyi itu, Shuib Sepahtu dan ahli keluarga tabah serta sentiasa berdoa agar diberi kekuatan menghadapi dugaan itu.

“Saya faham ramai yang akan terkesan terutama suami, anak-anak dan ahli keluarga lain. Pesan saya, bacalah doa berkaitan ketika diri dit1mpa musib4h dan kena reda dengan apa yang berlaku.

“Kita tahu, arw4h sangat disayangi bukan sahaja dalam kalangan keluarga, malah orang di sekelilingnya.

“Namun, kita harus ingat, Allah juga amat menyayanginya. Maka, Allah ambil arw4h ketika sedang sak1t sekali gus dos4nya terampun,” katanya.

Malam tadi, Dr Mohd Fadzilah turut menyampaikan tazkirah pada majlis bacaan Yassin dan doa selamat secara virtual untuk Allahyarh4m Siti Sarah.

Selepas lebih 48 jam bertarung nyawa, Siti Sarah, 36 menghembuskan nafas terakhir di Unit Rawatan Rapi (ICU), Hospital Canselor Tuanku Muhriz, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM (HCTM) akibat pand3mik c0v1d-19, jam 5.13 pagi tadi.

Pemergian penyanyi lagu Semakin itu disahkan Shuib di Instagram (IG).

Sebelum ini, Siti Sarah terpaksa ditidurkan dan melahirkan bayi lelaki, Ayash Affan melalui pembedah4n tanpa sedar pada jam 5 petang, Jumaat lalu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : http://limauasamboi.pw

Leave a Reply

Your email address will not be published.