KPOPers “N4ik Ang1n”, Shuib Nasihatkan Supaya Didik Ank-Ank J4ngan Idolakan BTS, Blackpink

Beberapa hari lalu, pelawak dan usahawan, Shuib Sepahtu menerusi sesi siaran langsung di Instagramnya ada berkongsi perjalanan perjuangan arw4h isteri tercintanya, Allahyarham Siti Sarah.

Dikesempatan itu juga, Shuib turut memberi tegvran kepada anak-anak muda Islam supaya tidak terlalu obses dengan dunia hiburan yang melal4ikan atau terlalu mengidolakan artis contohnya seperti BTS atau Blackpink.

Tambahnya, ibu bapa ada hak untuk memar4hi anak-anak yang terlalu mengidolakan artis-artis itu kerana anak-anak sepatutnya diajar menjadikan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat sebagai idola sebenar.

@aimifadh

Suka pesanan ni ❤️ , perbanyakkan selawat untuk mendapat syafaat kelak . #selawat #dakwahtiktok #shuib #pesanan

♬ original sound – Mie 🌸

“Mar4h anak kita kalau mengidolakan BTS, Blackpink, minta maaf cakap”

“Minta maaf cakap. Kalau ada Army (kelab peminat BTS) apa semua, saya minta maaf. Bukan itu yang patut kita idolakan. Sudah terang lagi bersuluh, siapa yang patut kita idolakan.

“Manusia paling mulia di dunia ini. Allah itu Maha Bijak, Maha Segala. Dia turunkan Nabi Muhammad SAW, kita ini umat Nabi Muhammad.

“Allah turunkan Nabi Muhammad. Dia (Tuhan) dan bagi contoh, apa yang kita ini susah sangat tak mengerti?,” kata Shuib.

Getus rancangan realiti, Raja Lawak 3 dan Maharaja Lawak 2011 itu, tiada kelebihan mengidolakan manusia selain Rasulullah.

“Kenapa nak idolakan Blackpink, BTS, dapat apa? Pahala pun tak dapat,” ujarnya lagi.

Disebabkan video nasihat itu mula tular di aplikasi TikTok dan mendapat perhatian ramai, teguran tersebut seolah-olah tidak dapat diterima oleh peminat lagu Korea atau Kpopers. Malah, ada fanatik kumpulan Blackpink dan BTS turut melent1ng dengan tegvran Shuib dengan memberi kata-kata kes4t terhadap bapa kepada empat cahaya mata itu.

Tindakan melamp4u golongan fanat1k itu telah mengundang rasa mar4h netizen yang turut mempertahankan Shuib dengan menyatakan tegvran pelawak itu adalah demi kebaikan semua.

Netizen juga menyifatkan peminat KPop yang obses ini melamp4ui bat4s dan terlalu mengikut emos1 sehingga langsung tidak boleh ditegvr.

Walaupun kedengaran agak pedas namun ada kebenaran apa yang dinasihatkan oleh Shuib. Nak minat tak salah tapi jangan terlalu taksub. Betul tak?

 

Sumber:Cari

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://www.dnq.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published.