Allahuakbar.. Mohon Doa Semua Polis Masuk Di Kediaman Ustaz Ebit Lew Cari Bukti Bagi Membantu Siasatan

Polis mengesahkan menggeled4h rumah pendakwah terkenal, Ebit Lew bagi melengkapkan siasatan, petang hari ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman Datuk Seri Abd Jalil Hassan berkata, pihaknya hanya melakukan pengeledahan itu bagi tujuan siasatan selepas pendakwah terbabit diambil keterangan siang tadi.

“Kita bukan menyerbu rumah beliau (Ebit Lew) sebaliknya hanya proses menggeled4h bagi melengkapkan proses siasatan,” katanya ketika dihubungi.

Namun masih belum dapat dipastikan sama ada terdapat ram.pasan barangan bagi melengkapkan siasatan setakat ini.

Terdahulu, tular di media sosial mengenai video lvcah yang menunjukkan lelaki mirip pendakwah itu.

Dalam pada itu, Abd Jalil dalam kenyataan petang hari ini mengesahkan polis merakam keterangan Ebit atau nama sebenarnya Ebit Irawan Ibrahim Lew bagi membantu siasatan berhubung kes ganggvan sek.sval.

Beliau berkata, siasatan dilakukan mengikut Seksyen 509 Kanun Kese.ksaan, Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 serta Seksyen 23 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Siasatan akan diteruskan sehingga pihak polis berpuas hati untuk merujuk kes ini kepada Jabatan Peguam Negara bagi mendapat nasihat dan arahan lanjut.

“Polis memohon kepada semua pihak untuk tidak membuat sebarang spekvlasi dan prov0kasi bagi memastikan kes ini dapat disiasat dengan telus,” katanya dalam kenyataan itu.

Beliau juga menasihati orang ramai untuk tidak membuat penyebaran apa juga bahan yang boleh menjejaskan siasatan pihak polis.

Sumber : HMETRO ONLINE

Selepas Ebit Lew Keluar Dari Bukit Aman, Pihak Polis Telah Pergi Ke Rumah Dia

Tiga buah kenderaan dipercayai milik polis dilihat memasuki kawasan kediaman pendakwah terkenal, Ebit Lew di sini kira-kira jam 4.15 petang Khamis.

Tinjauan Sinar Harian mendapati, selang beberapa minit kemudian, kelihatan sebuah kenderaan pacuan empat roda berwarna hitam yang mempunyai logo badan kebajikan pendakwah tersebut turut memasuki kawasan perumahan berkenaan.

Kunjungan polis itu difahamkan untuk menjalankan siasatan berhubung kes ganggvan s3ksual yang dikaitkan dengan pendakwah berkenaan.

Kenderaan polis kemudian dilihat keluar dari kawasan perumahan tersebut kira-kira jam 5.13 petang.

Sinar Harian pada Khamis melaporkan, Ebit Lew dipanggil ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sebagai saksi untuk membantu siasatan kes gangguan sek.sual yang dikaitkan dengannya seperti yang tular menerusi media sosial baru-baru.

KOMEN EBIT LEW SELEPAS SELESAI BERI KETERANGAN DI BUKIT AMAN

Pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew menyerahkan sepenuhnya kepada pihak polis berkenaan kes fitn4h yang melamp4u terhadap dirinya.

“Saya hadir memberi kerjasama sebagai saksi kepada kes ini dan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak polis.

“Fitn4h yang saya terima ini begitu kej4m dan melamp4u namun saya maafkan mereka yang cuba menjatuhkan saya.

“Apa yang jadi tidak memat4hkan semangat untuk teruskan usaha untuk membantu dan membuat kebaikan sampai bila-bila, sampai m4ti,” katanya disini hari ini.

Ebit Lew dipanggil di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman bagi memberi kerjasama sebagai saksi berkenaan dakw4an ganggvan sek.sual.

Sementara peguam beliau, Datuk Hasnal Rezua Merican berkata, setakat ini pihak polis ada menyatakan beberapa seksyen untuk siasatan kes tersebut.

Bagaimanapun, katanya, pihak polis belum memberikan seksyen sewajarnya untuk siasatan kes berkenaan.

Sumber : Sinar Harian

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:http://trendingkini.pw/

Leave a Reply

Your email address will not be published.