“Dia Kent4l Walaupun Nampak Mata Dia Mer4h..” Gadis Redha 20 Kek Siap Deko Cair Terkanda$ Jem

Barangan ment4h kini kebanyakannya sudah naik harga. Bukan para pengguna sahaja yang mengelvh kerana harga keperluan a$as seperti ikan dan sayur-sayuran naik mendad4k tetapi barang bakeri juga turut sama mel0njak.

Kenaikan harga barangan bakeri seperti esen vanilla, telur, tepung hinggalah kepada mentega turut memen1ngkan bakers kerana perlu mengeluarkan modal yang lebih besar.

Semalam berl4ku satu kem4langan di Jmbatan Pulau Pinang sehingga menyebbkan ke$esakan lalul1ntas. Ekoran kejad1an tersebut, ratusan kenderaan terkanda$ selain uru$an tergendala buat masa yang agak lama.

Turut terke$an dengan kejad1an tersebut ialah seorang peniaga kek yang dikenali sebagai Alia Musfirah Aco terpak$a menanggung jumlah kerug1an yang agak besar kerana 20 biji keknya cair kerana terkanda$ selama 4 jam.

Posting tersebut menjadi tvlar kerana abang gadi$ berkenaan memuat naik kisah kecek4lan adiknya menanggvng kerugian kek jualannya mu$nah di laman Facebook.

Nangi$ bukan sebab putu$ a$a

“Terkanda$ 4 jam dalam jem j4mbatan Pulau Pinang, 20 biji kek jualan utk Konv0kesyen USM r0sak , dvgaan adik perempuan sy harini, tapi dia kent4l walaupun nampak je mata dia mer4h nang1s dlm kereta tadi .

Air mata tu bukan putu$ a$a, tapi tu lah air mata kekvatan dalamm cab4ran berniaga. Bertambah $emangat dia.”

Tambah abangnya yang dikenali sebagai Alif Fahimi Aco, 20 biji kek yang telah siap didekoras1kan berkonsep k0nvokesyen dibawa dari AcoCafe Bertam seawal 6:45 pagi semuanya cair dan tak dapat dijual.

Tambahnya lagi, sebagai abang dia ka$ihan melihat hasil seni dan kerja kera$ adik perempuannya mu$nah. Nasihatnya lagi, tiada jalan mudah untuk seseorang berjaya dalam perniagaan.

“Sebagai orang muda , $emangat dan ten4ga kita muda, teruskan jangan kecew4.”- Tulisnya lagi.

Jelasnya, dia telah mengharvngi bermacam jenis dvgaan sebelum ini dan pengalaman tersebut menjadikannya seorang yang kent4l dan lebih bijak mengatvr strategi. Tambah jejaka itu lagi, pengalaman adalah guru yang hebat.

Jangan putu$ a$a ! Teruskan u$aha, Allah janj1 ada ha$il jika beru$aha.

Abang yang baik itu juga sempat menitipkan pesanan buat adik perempuannya agar meneruskan usaha kerana setiap kejayaan tiada jalan pinta$.
 
Perkongsian tersebut telah mendapat banyak komen dari warganet yang turut memberi kata-kata $emangat buat gadis berkenaan untuk terus ber$emangat dalam mendepani uj1an sebagai seorang bakers.
 
Sumber: Facebook Alif Fahimi Aco

Leave a Reply

Your email address will not be published.