“34 Tahun Nikah, Dapat Anak 3 Orang..” Pa$angan $edih Lepas Dapat Tahu Pernikahan Tak Sah

Tidak dapat dibayangkan betapa h4ncurnya hati sebuah pa$angan apabila mengetahui perkahwinan mereka tidak sah di sisi $yarak dan terpksa dibvbarkan.

Peranan wali dalam pernikahan amat pent1ng kerana ia merupakan $alah satu daripada rukun nikah.

Sekiranya pernikahan dilaksanakan tanpa wali ia adalah tidak sah dari segi h’ukum syarak. Wali hendaklah terdiri daripada orang yang berkelayakan mengikut hu’kum syarak.

Kisah yang boleh dijadikan pengajaran ini telah dikongsi oleh seorang pengguna TikTok dikenali sebagai Tok Kadi Hipster.

Pernikahan mereka berla’ku pada tahun 1988. Pa$angan ini datang berjumpa saya sekitar dua ke tiga bulan lepas, mereka baru m0hon untuk nikah semula.

Dalam 34 tahun pernikahan mereka tak sah, kalau tak $alah saya, mereka ada tiga cahaya mata.

“Hakim putu$kan bahawa nikah mereka tak sah sebab mereka dulu guna wali hakim.

Sebab masa nak nikah dulu, wali (bapa) tak setuju kerana suaminya merupakan suami orang, wali tak restu sebab mereka nak berp0ligami.

Jadi pa$angan ini ambil jalan singkat, jumpa jurunikah Indonesia dan nikah mnggunakan kaedah wali hak1m. Nikah itu dibuat secara s1ndiket.

Juru nikah tak bertauliah

 

“Guna kaedah ini bukan bermaksud tak sah, tapi wali hakim yang mereka gunakan itu merupakan lant1kan sendiri, bukan dilantik oleh sultan. Jadi dalam 34 tahun perkahwinan, mereka tak sedar bahawa nikah itu tak sah.

“Jadi sekarang mereka nak nikah semula,” ujarnya.

Justeru, pernikahan pasangan berkenaan yang sudah melewati lebih tiga dekad itu tidak sah dan perlu dinikahkan semula berwalikan ha’kim.

Nasab anak-anak

Lebih menyed1hkan ialah nasib anak-anak hasil perkongsian hidup pa$angan terbab1t. Bagaimanapun pa$angan tersebut telahpun bertavbat dan ingin memulakan hidup baru secara sah.

Video:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Berita_viral22 (@berita_viral22)

Perkongsian video tersebut telah meraih 800 ribu t0ntotan dalam masa dua hari. Menerjh ke ruangan komen, ramai yang turut bers1mpati dengan nasib yang menimpa pasangan berkenaan.

Malah ramai yang mengambil kesmpatan untuk bertanya tentang hukvm mngenai lafaz t4lak dan rujuk. Malah, ada yang bertanyakan soalan tentang sah atau tdak bernikah menggunakan wali hak1m di negara jiran.

Komen Warganet:

 
Sumber: TikTok Tok Kadi Hipster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *